maanantai 24. lokakuuta 2011

Ihanaa syksyä ja metsästä löytyvien raaka-aineiden iloa!

Metsän herkkuja
Parhaat kesän hetket ovat mielestäni elokuun loppupuolella – päivisin on lämmintä ja saa vielä nautiskella auringosta. Illat hämärtyvät aikaisemmin ja kynttilät tuovat lämmintä tunnelmaa. Metsälenkillä se kuitenkin viimeistään iskee, kun näkee ensimmäisen vahveron polun varressa, lopullinen sekoaminen syksystä! Tämä positiivinen hulluus jatkuu aina lumen tuloon saakka. Tosin myönnän monena vuonna tonkineeni suppilovahveroita vielä ensilumen altakin. Monet ovatkin löytäneet Jämin loma-asunnoista sopivan tukikohdan, josta on kätevä lähteä noukkimaan metsän sadot talteen.


 Tänä vuonna syksy on näyttänyt parhaat puolensa ja on tarjonnut herkkusuille oikean aarreaitan. Kuinka paljon herkullisia raaka-aineita luonnosta löytyykään! Meheviä mustikoita, punaisia puolukoita ja karpaloita sekä suussa sulavia sieniä on tarjolla niin paljon kuin metsässä liikkuva jaksaa kotiinsa kantaa. Lisäksi ruokapöytämme täyttyy lähialueiden metsästysseuroilta ostetuista riistatuotteista. Korsukylän menuissa maistellaan mm. riistakäristystä, pekoni-juustotäytteisiä hirvipihvejä sekä Jämin Rahtipalvissa teetettyä riistamakkaraa. Makynystyröille nautintoa tarjoavat myös Kyrösjärven kuhasta valmistetut kalaruoat ja loimutettu lohi sekä savumuikut. Kesällä kerätyt yrtit pääsevät esille salaateissa, ryskypotuissa ja lämpimien kasvisten mausteena. Maistuvan ruoan kruunaa tietenkin makoisa jälkiruoka, joista Korsun kävijöiden keskuudessa suosikiksi on noussut Konjakilla maustettu omenapaistos vaniljakastikkeen kera. Raikkaampana jälkiruokavaihtoehtona tarjolla on luomutyrneistä loihdittu pehmeä ja herkullinen vaahto.

Vinkkinä kotikokille on ohessa konjakilla maustetun omenapaistoksen ohje:
  1. Laita essu eteen ja hymy huulille! Ruoanlaiton kuuluu olla kokeilevaa ja mukavaa.
  2. Ota uuninkestävä vuoka ja voitele se.
  3. Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Maistele syksyn maukkaita hedelmiä! Parhaiten tähän ruokaan sopivat rakenteeltaan pehmeät, hieman happamat omenat. Älä kuitenkaan täytä vatsaasi pelkillä omenoilla, sillä lopputuloksellekin pitää jäädä tilaa! Täytä vuoka syömättäjääneillä omenasuikaleillla ja sekoita joukkoon hieman sokeria.
  4. Sulata voi, sekoita kaurahiutaleiden kanssa ja lisää mausteeksi kanelia sekä fariinisokeria. Maista seosta! Maun tulee olla suuhun sopiva – mikä se sitten kenelläkin on! Happamien omenoiden kaverina seos saa olla kuitnekin melko makea. Levitä seos omenoiden päälle siten, että omenat ovat kauttaaltaan tasaisesti hiutaleiden peitossa.
  5. Laita paistumaan 200 asteiseen uuniin (noin 20-25 min), kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea ja omenat ovat pehmenneet. Avaa konjakkipullo ja testaa laatu. Lisää pinnalle makusi mukaan konjakkia, anna hautua uunissa vielä noin 5 minuuttia.
  6. Paistos tarjoillaan lämpöisenä kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Herkuttele!

Uutta tänä syksynä on kaikille avoin Korsukylän isänpäiväpöytä sunnuntaina 13.11. klo 13 alkaen. Tällöin tie isän sydämeen käy vatsan kautta ja tarjolla on lihapainotteinen Kanootinkaatajan ”Kasviskori”. Varausohjeet sekä menu löytyvät osoitteesta Isänpäivä 13.10.11 Korsukylässä

Runsaudensarvi
Lomahotelli Jämillä on päivittäin avoinna noutopöytä, josta löytyy kaksi pääruokavaihtoehtoa maukkaan salaattipöydän sekä jälkiruoan kera. Tarjolla on runsasta, konstailematonta kotiruokaa, jonka vahvistamana jaksaa varmasti lähteä pidemmällekin vaellukselle Soininharjun mahtaviin maisemiin! Kotiruoka-annoksia voi tilata myös kotiin tai työpaikalle kuusi kertaa viikossa lähtevän ateriapalvelun kautta. Myös hotellin vientimenut ovat uudistuneet syksyn korvalla, näitä herkkuja voi tilata esim. mökeille toimitettuna. Suosittelemme maistamaan Ilmailijan Ihastusta tai Eränkävijän suosikki-menua.

Tervetuloa mukaan makumatkalle – keräämään itse talven varalle syksyn satoa tai nauttimaan valmiin pöydän antimista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti